Izobraževanje odraslih v Sloveniji pred tranzicijo in po njej

Avtorji

  • Zoran Jelenc Andragoško društvo Slovenije

DOI:

https://doi.org/10.4312/as.24.4.69-88

Ključne besede:

izobraževanje odraslih; sistemsko urejanje vzgoje in izobraževanja; strategija vseživljenjskosti učenja; razvoj in zgodovina izobraževanja odraslih; politika vzgoje in izobraževanja.

Povzetek

Po letu 1991, ko je Slovenija postala samostojna, je država z več sistemskimi ukrepi podprla razvoj izobraževanja odraslih: v državnem proračunu odobrena posebna sredstva za izobraževanje odraslih; ustanovljen sektor za izobraževanje odraslih na ministrstvu za šolstvo; sprejet poseben zakon o izobraževanju odraslih; ustanovljena posebna strokovna ustanova za razvoj in pospeševanje razvoja izobraževanja odraslih; zasnovan nacionalni program za izobraževanje odraslih; oblikovan program visokošolskega študija andragogike; začele delovati številne zasebne organizacije za izobraževanje odraslih; nastala nova združenja za izobraževanje odraslih; začela izhajati strokovna in znanstvena revija za izobraževanje odraslih; stekli številni razvojni in raziskovalni projekti, namenjeni razvijanju in pospeševanju kulture učenja. Sprejeta je Strategija vseživljenjskosti učenja v Sloveniji. Kljub temu izobraževanje odraslih v Sloveniji sistemsko še ni ustrezno urejeno; ostaja na ravni, na kateri smo bili pred tremi ali štirimi desetletji.

Metrike

Nalaganej metrik....

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

14. 12. 2018

Kako citirati

Izobraževanje odraslih v Sloveniji pred tranzicijo in po njej. (2018). Andragoška Spoznanja, 24(4), 69-88. https://doi.org/10.4312/as.24.4.69-88

Podobni članki

1-10 od 811

Lahko poskusite tudi zaženi napredni iskalnik podobnosti za ta članek.