O razvoju fizične geografije v Sloveniji in njenih sodobnih izzivih

Avtorji

  • Ivan Gams Akad. prof. dr., zaslužni profesor Univerze v Ljubljani v pokoju, Ulica Pohorskega bataljona 185, 1000 Ljubljana, Slovenija.

DOI:

https://doi.org/10.4312/dela.20.9-18

Ključne besede:

geografija, fizična geografija, regionalna geografija, zgodovina geografije, Slovenija.

Povzetek

Članek prikazuje dosedanji razvoj fizične geografije v Sloveniji kot dela kompleksne geografske vede, katere vrh so regionalnogeografske monografije Slovenije. Avtor vidi izziv za bodoči razvoj fizične geografije v Sloveniji v konkurenci več, močnejših in bolje opremljenih inštitutov s podobnimi delovnimi področji. Edino kvantitativno vrednotenje izbranih pokrajinskih pojavov lahko po avtorjevih izkušnjah ohrani geografiji že standardno in še vedno edino preostalo vlogo v domoznanskih prostorskih znanostih. Kljub večjemu zanimanju javnosti za družbeno geografijo pa zagotavlja tudi fizični geografiji pomembno vlogo 2-3-krat povečan vpis slušateljev geografije na v zadnjih letih še razširjeno mrežo visokošolskih ustanov.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

1. 12. 2003

Številka

Rubrika

Razprave

Kako citirati

Gams, I. (2003). O razvoju fizične geografije v Sloveniji in njenih sodobnih izzivih. Dela, 20, 9-18. https://doi.org/10.4312/dela.20.9-18