Ekološka pridelava oljk v Sloveniji

Avtorji

  • Dane Podmenik Montinjan 6, SI-6273 Marezige
  • Barbara Lampič Oddelek za geografijo Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani Aškerčeva 2, SI-1000 Ljubljana
  • Martina Bavec Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Pivola 10, SI-2312 Hoče

DOI:

https://doi.org/10.4312/dela.39.49-66

Ključne besede:

oljkarstvo, ekološko kmetijstvo, ekološka pridelava oljk, trajnostna praksa, kmetijstvo, Slovenska Istra

Povzetek

V prispevku predstavljamo razvoj in značilnosti ekološke pridelave oljk v Sloveniji. V letu 2012 je bilo zabeleženih 184,5 ha ekoloških oljčnikov, kar predstavlja 10 % vseh oljčnih nasadov. Glede na trende lahko v naslednjih letih pričakujemo, da bi se obseg ekoloških oljčnikov lahko povzpel na 350 ha. Pomembna je tudi ugotovitev, da pridelovalci namenjajo premalo pozornosti trajnostnim kmetijskim praksam, kar sproža kritičen premislek o izpolnjevanju temeljnih standardov ekološkega kmetijstva.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

1. 12. 2013

Številka

Rubrika

Razprave

Kako citirati

Podmenik, D., Lampič, B., & Bavec, M. (2013). Ekološka pridelava oljk v Sloveniji. Dela, 39, 49-66. https://doi.org/10.4312/dela.39.49-66

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)

1 2 3 > >>