How Fast Do 78 rpm Records Turn?

Authors

  • Drago Kunej Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Glasbenonarodopisni inštitut

DOI:

https://doi.org/10.4312/mz.46.2.175-184

Keywords:

78 rpm phonograph records, disc playback speed, rotation speed, mechanical sound carriers, sound recordings

Abstract

This article analyzes some of the most important changes in the perception of sound recordings that result from playing them at incorrect playback speeds. The playback of old 78 rpm phonograph records is highlighted because this rotation speed was standardized relatively late and various other speeds were used during the recording process. These are generally not documented and must therefore be evaluated using other sources.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Drago Kunej, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Glasbenonarodopisni inštitut
    Drago KUNEJ je diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani ter magistriral in doktoriral na Akademiji za glasbo Uni- verze v Ljubljani s področja akustike. Zaposlen je na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU kot vodja zvočnega arhiva, na Akademiji za glasbo in Oddelku za muzikolog- ijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pa predava predmet Glasbena akustika. Področje njegovega raziskovalnega dela sega na preučevanje in zaščito, konzerviranje, restavriranje, dokumentiranje, presnemavanje in arhiviranje zvočnega gradiva ter na raziskovanje tehničnih in metodoloških postopkov zvočnega snemanja za raziskovalne namene ter na preučevanje prvih etnomuzikoloških zvočnih posnetkov, s poudarkom na slovenskem gradivu.

Published

1. 12. 2010

Issue

Section

Articles

How to Cite

Kunej, D. (2010). How Fast Do 78 rpm Records Turn?. Musicological Annual, 46(2), 175-184. https://doi.org/10.4312/mz.46.2.175-184