Galilei and the Tuning Question

Authors

  • Nejc Sukljan Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

DOI:

https://doi.org/10.4312/mz.48.1.17-36

Keywords:

Vincenzo Galilei, tuning question, musical systems, renaissance

Abstract

The article discusses the tuning question as exposed in Vincenzo Galilei's treatise Dialogo della musica antica et della moderna, the author being one of the main 16th century Italian music theorists. His first attempt to determine the musical acoustic system of his time is presented, along with Galilei's critical approach and his attempt to set a new system, which he presents in the case of lute tuning.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Nejc Sukljan, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
    Nejc SUKLJAN je po maturi na Gimnaziji Koper študiral muzikologijo in zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Del študijskih obveznosti je v okviru izmenjave Erasmus opravil v Regensburgu v Nemčiji. Bil je med pobudniki za ustanovitev študentske sekcije Slovenskega muzikološkega društva in nato do maja 2009 njen predsednik; sedaj je tajnik društva. Študij je zaključil septembra 2009 z dvema diplomskima nalogama, in sicer študij zgodovine z nalogo , študij muzikologije pa z nalogo, za katero je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Trenutno je vpisan na dok- torski študij in pripravlja disertacijo na temo . Od februarja 2010 je kot asistent zaposlen na Oddelku za muzikologijo, od januarja 2012 dirigira Pihalnemu orkestru Koper.

Published

1. 06. 2012

Issue

Section

Articles

How to Cite

Sukljan, N. (2012). Galilei and the Tuning Question . Musicological Annual, 48(1), 17-36. https://doi.org/10.4312/mz.48.1.17-36