Postmodern referentiality: playing with texts and contexts in Petar Bergamo’s Second Symphony

Authors

  • Gregor Pompe Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

DOI:

https://doi.org/10.4312/mz.49.2.81-90

Keywords:

Petar Bergamo, modernism, post-modernism, text, context, referentiality, intertextuallity

Abstract

Petar Bergamo’s Second Symphony (1967) must be analyzed in the context of Zagreb Biennale and therefore in the context of modernist domination which Bergamo understood as cul-de-sac. His Second Symphony is conceived as set of quotations and allusions that are able to trigger wide filed of associations connected to the logic of music history. Such a procedure resemble postmodernist technique, therefore it is possible to understand Bergamo’s symphony as a proto-postmodern work.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Gregor Pompe, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
    Gregor POMPE predava kot docent na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predaval je tudi na Pedagoški fakulteti v Mariboru in na Univerzi Karla Franza v Gradcu. Za svoje muzikološko delo je prejel Mantuanijevo priznanje in priznanje Filozofske fakultete za izjemno pedagoško delo. Med letom 2008 in 2012 je bil predsednik Slovenskega muzikološkega društva, od leta 2012 pa je predstojnik Od- delka za muzikologijo. Dejaven je tudi kot glasbeni kritik in skladatelj, njegova osrednja raziskovalna področja pa so semantika glasbe, sodobna glasba in opera.

Published

1. 12. 2013

Issue

Section

Articles

How to Cite

Pompe, G. (2013). Postmodern referentiality: playing with texts and contexts in Petar Bergamo’s Second Symphony. Musicological Annual, 49(2), 81-90. https://doi.org/10.4312/mz.49.2.81-90