Pisni sestavek: uvodni in zaključni odstavek – po jutru se dan pozna in konec dober, vse dobro

Avtorji

  • Cvetka Sokolov Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

DOI:

https://doi.org/10.4312/vestnik.4.103-120

Ključne besede:

uvodni odstavek, zaključni odstavek, motnje v koherenci, neustrezna dolžina, neustrezen slog, naloge za izboljšanje oblikovanja uvodnih in zaključnih odstavkov.

Povzetek

Uvodni in zaključni odstavek zaslužita posebno pozornost, saj močno vplivata na učinek celotnega pisnega sestavka. Naloga uvodnega odstavka je, da napove glavno misel sestavka, pa tudi, da pri bralcu zbudi zanimanje in ga tako prepriča, naj prebere celotno besedilo. V zaključku pisec bralca še enkrat spomni na glavno temo sestavka, hkrati pa poskrbi za zaključne misli, ki bodo bralcu ostale v spominu tudi potem, ko besedilo odloži. Članek obravnava težave, s katerimi se pri pisanju uvodnih in zaključnih odstavkov srečujejo dijaki in študentje angleščine. Razdeljene so v tri skupine: motnje v koherenci, neustrezna dolžina in neustrezen slog. Članek vsebuje tudi tipe vaj, s pomočjo katerih lahko študentje opisane težave uzavestijo in postopno odpravijo.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

31.12.2012

Kako citirati

Sokolov, C. (2012). Pisni sestavek: uvodni in zaključni odstavek – po jutru se dan pozna in konec dober, vse dobro. Vestnik Za Tuje Jezike, 4(1-2), 103–120. https://doi.org/10.4312/vestnik.4.103-120

Številka

Rubrike

Didaktika tujih jezikov