Obravnava spolov in časa v romanih Jeanette Winterson in Muriel Spark

Avtorji

  • Andreja Radetič Šolski center Krško – Sevnica

DOI:

https://doi.org/10.4312/vestnik.1.195-205

Ključne besede:

Obravnava spolov in časa v romanih Jeanette Winterson in Muriel Spark

Povzetek

Obe avtorici, Jeanette Winterson in Muriel Spark kljubujeta tradicionalno zastavljenim binarnim nasprotjem med moškim in žensko in jih skušata prestopiti. Za moške v romanih Jeanette Winterson je značilna feminilnost, medtem ko imajo ženske moške značilnosti. Zanika tradicionalne delitve vlog po spolih. V njenih romanih so moški in heteroseksualnost marginalni. Obe avtorici slikata ženske, ki so aktivne, samostojne, dominantne, izobražene, zavračajo poroko, živijo same in imajo svoje življenje v svojih rokah. Za razliko od Wintersoninih ženskih likov, ki so junakinje, so ženske v romanih Muriel Spark žrtve sebe ali drugih.

Obe avtorici zanikata tradicionalno dojemanje časa in zgodovine. Wintersonova s postavitvijo dogajanja v preteklost raziskuje sedanjost. Poveličuje vlogo posameznika pri ustvarjanju zgodovine. Oporeka tradicionalnim dojemanjem zgodovine kot konstrukta moških in pomembno vlogo pri ustvarjanju le-te dodeli ženskam. Romani obeh avtoric so zgrajeni nelinearno; dogajanje se konstantno premika v času naprej in nazaj.

 

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

1. 12. 2009

Številka

Rubrika

Književnost

Kako citirati

Radetič, A. (2009). Obravnava spolov in časa v romanih Jeanette Winterson in Muriel Spark. Vestnik Za Tuje Jezike, 1(1-2), 195-205. https://doi.org/10.4312/vestnik.1.195-205

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)