Gibanje kot prostorske prakse in ekonomske strategije na primeru družinskega sirarstva v Bohinju

Avtorji

  • Jaka Repič

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.8.1.38-57

Ključne besede:

Bohinj, gibanje, poti, krajina, sirarstvo, družinske kmetije

Povzetek

Članek obravnava družinske sirarske kmetije v Bohinju in analizira njihove ekonomske strategije v povezavi z družinsko in zadružno obliko sirarstva ter v povezavi z različnimi oblikami prostorskega gibanja oziroma mobilnosti. V zadnjem desetletju se je več družinskih kmetij (ponovno) začelo ukvarjati s sirarstvom, ki je močno povezano s tradicionalnimi oblikami zadružništva in pašnimi pravicami agrarnih skupnosti. Kmetije so se naslonile na tradicionalne oblike sirarstva in obenem oblikovale nove ekonomske strategije, ki zajemajo predvsem pluralnost njihovih dejavnosti – delo izven kmetije, turizem, prodaja izdelkov itd.

Članek na kratko predstavi razvoj sirarstva v Bohinju, spremembe v zasebni oziroma zadružni organizaciji dejavnosti, predvsem pa izpostavi gibanje in pletež poti, stez, cest in krajev, ki so temeljno povezani s sirarsko ekonomijo. Pri tem poveže različne prakse gibanja, med njimi dnevno pašo ob vaseh, pastirstvo, pašo na planinah ter prodajo sira in mlečnih izdelkov na tržnicah in sejmih. Skozi analizo gibanja članek poveže ekonomske strategije sirarskih kmetij, modelov zadružništva in zasebne produkcije ter konceptualizacije in organizacije prostora – zlasti poti, planin in drugega pašnega okolja.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Prenosi

Objavljeno

1. 07. 2014

Kako citirati

Repič, J. (2014). Gibanje kot prostorske prakse in ekonomske strategije na primeru družinskega sirarstva v Bohinju. Ars & Humanitas, 8(1), 38-57. https://doi.org/10.4312/ars.8.1.38-57