Mit in kreolizacija kultur ter uprizoritvene umetnosti v Sredozemlju

Avtorji

  • Tomaž Toporišič Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.9.1.104-116

Ključne besede:

Creolisation, performing arts, Mediterranean, otherness

Povzetek

Gledališče danes priča o novi vrsti kulturne mnogovrstnosti, o širokem spektru

novonastajajočih razlik. Vzporedno pa poteka proces kreolizacije, ki postaja vedno bolj značilen za sodobno kulturo in uprizarjanje ter ga lahko definiramo kot prepletanje dveh ali več prej diskretnih kulturnih tradicij – kot nekakšno prepletanje podobnih, a vendar različnih koloritov, izhajajočih iz mitov, skupnih celotnemu sredozemskemu bazenu. Znotraj takšnega razumevanja kulture mora gledališče spregovoriti ne samo proti dominaciji, ampak tudi o pomenu marginalnosti, drugačnosti in lokalnih kontekstov.

Kot zapiše Benjamin Lee, »živimo v času, ko nobena od vrednot kateregakoli posameznega kulturnega vidika ne more zagotoviti ustreznega okvirja za razumevanje sprememb, ki vplivajo na vse nas«, vključno z dekolonizacijo kulturnih praks. Razmišljati moramo globalno, delovati pa lokalno, zavedati se moramo univerzalnih mitov, hkrati pa tudi lokalnih razmer in mitov, ki nas obkrožajo. V Sloveniji se strokovnjaki pogosto pritožujejo, da se razen specialistov nihče »mednarodno« ne zanima za lokalne mite in nacionalne teme. Ta teza preprosto ne zdrži: vsekakor pa je treba najti ustrezen način za predstavitev lokalnih in nacionalnih tem znotraj mednarodnega in globalnega konteksta.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Tomaž Toporišič, Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana

    Tomaž Toporišič is a dramaturge, translator and theoretician specialized in cultural and performance studies. His primary research interests are semiotics of culture, cultural studies, contemporary performing arts and literature, specifically the interaction between the two fields. Currently he is a dramaturge of the Mladinsko Theatre in Ljubljana and assistant professor in the Cultural Studies Department at University of Primorska in Koper, as well as an assistant professor at the University of Ljubljana, where he teaches Sociology and History of Theatre and Drama.

Objavljeno

30. 04. 2015

Številka

Rubrika

Študije

Kako citirati

Toporišič, T. (2015). Mit in kreolizacija kultur ter uprizoritvene umetnosti v Sredozemlju. Ars & Humanitas, 9(1), 104-116. https://doi.org/10.4312/ars.9.1.104-116