Kako vedeti, ali je pes nevaren: miti in vraže ter njihov vpliv na odnos med človekom in psom

Avtorji

  • Tanja Kovačič

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.9.1.227-243

Ključne besede:

pes, črna barva, strah, mitologija, folklora, vraže

Povzetek

Odnos med človekom in psom je zapleten in ambivalenten. Pes je bil prva udomačena žival, zato njegov tesen odnos s človekom traja najdlje med vsemi živalskimi vrstami. Kljub temu pes v mitoloških, simbolnih in folklornih tradicijah najpogosteje reprezentira negativne, nevarne in grozeče sile iz onstranstva. Te ljudske predstave so bile nekoč razširjene tudi na območju slovensko govorečega prebivalstva. Zaradi prepričanja, da soočenje z neznanim psom za posameznika ali njegove bližnje pomeni nesrečo in celo smrt, so se ljudje psov pogosto bali.

Specifična znanja, prek katerih so lahko posamezniki psa ocenili kot bolj ali manj nevarnega, so se med generacijami med drugim prenašala prek ljudskih tradicij, folklornih pripovedi in vraževerij. Kot na podlagi analize folklornih zgodb iz zbirke Glasovi ugotavlja avtorica, so se pretekli prebivalci območja današnje Republike Slovenije bali predvsem črnih psov. Danes, nasprotno, o tem, ali je določen pes nevaren ali ne, sodimo predvsem na podlagi njegove pasme in telesne strukture. Kljub temu se naše vražne predstave in predsodki do črnih psov zrcalijo tudi v sodobni družbi. V angleškem jeziku črni pes simbolizira depresijo. Nekatera zavetišča za živali pa opažajo, da se ljudje manj pogosto odločajo za posvojitev velikih črnih psov.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Tanja Kovačič

    Tanja Kovačič graduated with the thesis titled Sex? No, Thank You! Asexuality as a Sexual Practice, Orientation, and Identity in 2010. She is currently a doctoral candidate at the Department of Ethnology and Cultural Anthropology at the University of Ljubljana's Faculty of Arts. In her doctoral studies in Ethnology, Social and Cultural Anthropology she is preparing the doctoral thesis The Relationship between Humans and Dogs in the Urban Environment: Socialization of a Dog in Ljubljana and Tolmin. She is researching human sexuality, sexual identities and medicalization of sexuality and the relations between humans and animals.

Objavljeno

30. 04. 2015

Številka

Rubrika

Študije

Kako citirati

Kovačič, T. (2015). Kako vedeti, ali je pes nevaren: miti in vraže ter njihov vpliv na odnos med človekom in psom. Ars & Humanitas, 9(1), 227-243. https://doi.org/10.4312/ars.9.1.227-243