The aesthetic experience of the Taekwondo athlete

Avtorji

  • Rebeca Cardozo Coelho
  • Lev Kreft
  • Teresa Lacerda

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.6.1.107-115

Ključne besede:

estetska izkušnja, taekwon-do, športnik

Povzetek

Članek je del širše raziskave v okviru doktorske disertacije s področja športnih znanosti na Fakulteti za šport Univerze v Portu na Portugalskem. Omenjena raziskava proučuje »gibanje telesa« in estetsko izkušnjo taekwon-do športnika med borbo in izvajanjem tehnike poomsae ter estetsko vrednost, lastno temu športu. Telo skozi igro ustvarja lepe vzvišene oblike, v času in prostoru za rekreacijo deluje kot estetski objekt. Športniki si prizadevajo preseči svoje omejitve, da bi izvedli čim lepše, zahtevnejše in natančnejše gibe, njihova izpolnitev in športnikovo samopriznanje pa postaneta vir estetske izkušnje. Trdimo, da estetski užitek, ki ga doživlja taekwon-do športnik, izhaja iz celovitega prepleta odnosov, ki združujejo med drugim občutek strahu, žalosti, negotovosti, tveganja, zmage, mehkobe, miline in agresije in ki vzbujajo hkrati privlačnost in navdušenje. Članek se sklene s trditvijo, da se taekwon-do športnik, ko med tekmo udari po glavi svojega nasprotnika, ko izvaja skladno zaporedje poomsae ali precizno tehniko, s katero bo prelomil kos lesa, sooča z izjemno lepoto, ki ga vključuje in izpolnjuje.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Rebeca Cardozo Coelho

Rebeca Coelho je diplomirala iz športne vzgoje na Univerzi Gama Filho v Braziliji, magistrirala pa je na Univerzi v Coimbri na Portugalskem, in sicer s temo športno treniranje. Je štipendistka portugalske Fundacije za znanost in tehnologijo ter doktorska študentka v okviru Programa športnih znanosti na Centru za raziskovanje, izobraževanje, inovacije in intervencije v športu Fakultete za šport na Univerzi v Portu. Področja njenega raziskovanja so šport, filozofija športa in estetika športa.

Prenosi

Objavljeno

11.07.2012

Kako citirati

Cardozo Coelho, R. ., Kreft, L. ., & Lacerda, T. . (2012). The aesthetic experience of the Taekwondo athlete. Ars & Humanitas, 6(1), 107–115. https://doi.org/10.4312/ars.6.1.107-115