Tiempo, realidad y ficción en Anatomía de un instante de Javier Cercas

Avtorji

  • Alejandro Rodríguez Díaz del Real Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.6.2.37-47

Ključne besede:

Javier Cercas, roman, čas, zgodovina, fikcija, tranzicija v Španiji, esej

Povzetek

Že sama katalogizacija dela Anatomía de un instante (Anatomija trenutka)ni enostavna, saj ga sam Javier Cercas v uvodu predstavi kot roman, bralec pa ga dojema bolj kot esej ali kroniko. Na začetku avtor eklektično in zgodovinopisno analizira razmeroma nove zgodovinske dogodke, posebej se ustavi pri protagonistih španskega državnega udara 23. februarja 1981. Avtorjevo objektivno podajanje pa se počasi spremeni v pravi pripovedovalni glas, bolj tipičen za obliko romana. To dosega z različnimi strategijami fikcionalizacije, in sicer s t. i. »znotrajzgodovinsko referencialnostjo« (referencialidad interhistórica) in približevanjem realnosti fikciji oziroma fikcijskim tipom. Značilna je tudi retorična strategija uporabe prostega indirektnega govora. Le v končnem delu postane Cercasova uvodna namera, naj bralec knjigo bere kot roman, razumljivejša in prepričljivejša. Tako postane sam bralec udeleženec plodne in trajne refleksije o omejitvah in hibridnosti žanrov ter o globoki prepletenosti realnosti, časa in književnosti.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Alejandro Rodríguez Díaz del Real, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Alejandro Rodríguez se je rodil v Sevilji. Na tamkajšnji univerzi je diplomiral iz evropskih jezikov in literatur ter nato nadaljeval študij romanistike in germanistike (Magister Artium) na Univerzi v Heidelbergu. Bil je lektor španščine v Heidelbergu (1998–2001) in Aachnu (2001–2005), od leta 2005 pa v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani pripravlja doktorsko disertacijo z naslovom Analiza metafore pri Joséju Ortega y Gassetu in Maríi Zambrano.

Prenosi

Objavljeno

14.12.2012

Kako citirati

Rodríguez Díaz del Real, A. . (2012). Tiempo, realidad y ficción en Anatomía de un instante de Javier Cercas. Ars & Humanitas, 6(2), 37–47. https://doi.org/10.4312/ars.6.2.37-47