Xu Fuguanova študija osnega obdobja na Kitajskem in koncept zaskrbljene zavesti

Avtorji

  • Téa Sernelj Oddelek za azijske študije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.10.1.189-205

Ključne besede:

Xu Fuguan, moderno konfucijanstvo, zaskrbljena zavest, youhuan yishi, kitajske religije, osno obdobje

Povzetek

Četudi Xu Fuguan (1903–1982) sodi med najpomembnejše predstavnike modernega konfucijanstva, je zunaj Kitajske še precej neraziskan. Vendar je njegov koncept »zaskrbljene zavesti« (youhuan yishi 憂患意識) izjemno pomemben ne samo za teoretsko razjasnitev posebnih značilnosti, ki določajo ideološko (in s tem tudi politično) strukturo antične kitajske družbe, temveč tudi za medkulturno nadgradnjo Jaspersove teorije »osnega obdobja«. Pričujoči članek namerava ta koncept predstaviti širšim akademskim krogom v Evropi; avtorica v njem hkrati izdela analizo njegove povezave z moderno konfucijansko hipotezo o odsotnosti zunanjega Boga (ali božanstev) v klasični kitajski kulturi.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Téa Sernelj, Oddelek za azijske študije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana

    Téa Sernelj je univerzitetna diplomirana sinologinja in sociologinja kulture ter univerzitetna lektorica za sinologijo. Diplomirala je na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Trenutno je doktorska študentka na istem oddelku. Med študijem je več mesecev preživela na študijskem izpopolnjevanju na Kitajskem in Tajvanu. Je prejemnica prestižne raziskovalne štipendije tajvanskega Centra za sinološke študije. V svojem raziskovalnem delu se posveča kitajski filozofiji in kitajski estetiki. V svojem doktoratu preučuje filozofsko delo in teorijo estetike Xu Fuguana, enega najbolj znanih predstavnikov tajvanskega konfucijanskega preporoda. Osredotoča se na doslej še neraziskane koncepte »zaskrbljene zavesti« in »telesnega spoznanja«. Na svojem raziskovalnem področju je objavila več izvirnih znanstvenih člankov in esejev.


Prenosi

Objavljeno

12. 05. 2016

Številka

Rubrika

Študije: Epistemološke osnove konfucijanskega nauka: zaskrbljena zavest, razum in intuicija

Kako citirati

Sernelj, T. (2016). Xu Fuguanova študija osnega obdobja na Kitajskem in koncept zaskrbljene zavesti. Ars & Humanitas, 10(1), 189-205. https://doi.org/10.4312/ars.10.1.189-205