Integracija v švicarsko družbo: primer Meral Kureyshi

Avtorji

  • Tanja Žigon Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.10.2.121-135

Ključne besede:

Meral Kureyshi, Švica, migracije, integracija tujcev

Povzetek

Meral Kureyshi živi v Bernu in je bila lani s svojim prvencem, romanom Elefanten im Garten (Sloni na vrtu), nominirana za švicarsko književno nagrado Schweizer Buchpreis. Meral Kureyshi se je rodila leta 1983 v nekdanji Jugoslaviji, v Prizrenu na Kosovu, kot pripadnica turške manjšine in je s starši leta 1992 prišla v Švico. V svojem romanu tematizira univerzalno zgodbo družine, ki je zapustila rodni multikulturni Prizren in se s trebuhom za kruhom podala v Švico. Avtorica v romanu slikovito in neolepšano prikazuje razmere na področju priseljevanja v Švico, ki v njeni »prvi domovini«, na Kosovu, velja za »obljubljeno« deželo, medtem ko je resničnost za priseljence vse prej kot rožnata. Prispevek na podlagi romana obravnava položaj migrantov v tuji deželi in se sprašuje, ali smo sposobni v novih razmerah, v katerih se je v zadnjih letih znašla Evropa, razumeti, da sta različnost in raznolikost ne le nepremostljivi oviri, temveč predvsem izkušnja, ki nas bogati, iz katere se lahko veliko naučimo in ustvarimo strpnejši svet.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Tanja Žigon, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
    Docentka dr. Tanja Žigon je študirala germanistiko in zgodovino na Univerzi v Ljubljani in leta 2008 promovirala na področju literarnih ved. Študijsko se je izpopolnjevala in raziskovala v sklopu različnih projektov v Zagrebu, Vidmu, na Dunaju, v Salzburgu in Münchnu. Je vodja raziskovalnega programa Medkulturne literarnovedne študije, od začetka leta 2013 do konca 2015 pa je bila slovenska koordinatorica evropskega projekta za promocijo književnega prevajanja TransStar Evropa. Težišča raziskovanja: nemško-slovenski kulturni in literarni stiki, medkulturna literarna zgodovina (nemško časnikarstvo in gledališče na Slovenskem v 18. in 19.
    stoletju), kulturološke in prevodoslovne raziskave.

Prenosi

Objavljeno

22. 12. 2016

Številka

Rubrika

Študije

Kako citirati

Žigon, T. (2016). Integracija v švicarsko družbo: primer Meral Kureyshi. Ars & Humanitas, 10(2), 121-135. https://doi.org/10.4312/ars.10.2.121-135