LGBTIQ+ mladi in izkušnje z nasiljem na področju edukacije

Avtorji

  • Nina Perger

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.12.1.88-103

Ključne besede:

LGBTIQ , edukacija, nasilje, razmerja moči

Povzetek

V pričujočem prispevku se osredotočamo na izkušnje mladih gejev, lezbijk, biseksualnih, transspolnih, interspolnih in kvir oseb (LGBTIQ+) v izobraževanju na osnovi raziskave Vsakdanje življenje mladih LGBTIQ+ oseb, ki jo je leta 2017 izvedlo Društvo Parada ponosa. V njej je sodelovalo 751 mladih, starih od 16 do 30 let. Pri tem se osredotočamo na izkušnje z medvrstniškim nasiljem, pa tudi z nasiljem in s praksami (heteroseksualiziranega in cisnormativnega) discipliniranja s strani šolskih delavk_cev. Izkušnje z nasiljem na področju edukacije so sicer pogosto obravnavane s pomočjo koncepta medvrstniškega nasilja, ki z individualizacijo odgovornosti in obravnavanjem nasilja kot individualnih »patologij« neredko s težavo obravnava pomen hetero- in cisnormativnih družbenih struktur ter njihovih realizacij v povezavi z nasiljem znotraj izobraževalnega konteksta. Prakse nasilja in discipliniranja, usmerjene proti mladim LGBTIQ+ osebam, delujejo kot mehanizem reproduciranja in krepitve omenjenih družbenih struktur, zaradi česar jih je treba za učinkovito obravnavo in naslavljanje izkušenj z nasiljem zaradi nenormativne spolne in seksualne identitete umestiti v širši kontekst družbenih razmerij moči.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Nina Perger

    Nina Perger, mag. prof. soc. ped., deluje kot mlada raziskovalka na Centru za socialno psihologijo (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani). V doktorski disertaciji se ukvarja z vsakdanjim življenjem oseb z nebinarnimi spolnimi in seksualnimi identitetami. Njene raziskovalne teme vključujejo družbena razmerja moči, feministične teorije, študije spolov in seksualnosti, kvir teorije in transspolne študije.

Objavljeno

20. 07. 2018

Kako citirati

LGBTIQ+ mladi in izkušnje z nasiljem na področju edukacije. (2018). Ars & Humanitas, 12(1), 88-103. https://doi.org/10.4312/ars.12.1.88-103