Poetična razstava izkušnje prostora: Suprematistična kompozicija št. 1, Črno na sivem Kristine Leko

Avtorji

  • Katarina Rukavina

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.12.1.163-176

Ključne besede:

alternativni prostor, interaktivna umetnost, relacijska forma, suprematizem na trgu

Povzetek

Članek analizira koncept prostora v sodobni umetnosti na primeru dela Suprematistična kompozicija št. 1, Črno na sivem umetnice Kristine Leko iz leta 2008. Opirajoč se na Malevičev suprematizem je K. Leko decembra 2008 pričela s projektom umetniške intervencije na Trgu bana Jelačića v Zagrebu, kjer je nameravala s črno pokriti vse reklame, oglase, znake in imena tovarn. Cilj poetične intervencije, kot jo imenuje umetnica, je bil ozavestiti ljudi o relativiziranju materialnih dobrin v predbožičnem času. Kljub pridobljenim dovoljenjem mestnih oblasti so vpletene tovarne zavrnile sodelovanje, pa čeprav le za 24 ur, zato projekt nikoli ni bil realiziran. Kljub temu delo obstaja v virtualnem prostoru, ki je ravno tako javen, ter nadaljuje delovanje v obliki dokumentacije. Ravno neizvedenost intervencije oziroma nevidljivost dela na Jelačićevem trgu ga dela vidljivega, usmerjeno kaže na urejenost moči in konstrukcijo vrednosti v družbi ter odpira nova vprašanja. Delo tako vendarle prihaja v javni prostor ter ga senzibilizira in razširja.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Katarina Rukavina

Dr. Katarina Rukavina, docentka na Akademiji za uporabne umetnosti Univerze na Reki, poučuje na Oddelku za likovno umetnost. Na Fakulteti za humanistiko in družboslovje Univerze v Zagrebu je doštudirala filozofijo in umetnostno zgodovino ter tam leta 2008 končala podiplomski študij estetike z disertacijo Filozofski temelji umetniških praks v 20. stoletju: videnje in vedenje v vizualnih umetnostih v 20. stoletju. Raziskovalno deluje na interdisciplinarnem področju estetike, filozofije, umetnostne teorije in zgodovine. Ukvarja se z vprašanji, povezanimi s pojmovanjem ideje umetnosti z vidika kognitivne determinacije. Posveča se spremembam statusa in značaja umetnosti v 20. in 21. stoletju, ko umetnost vse bolj postaja del različnih družbenih praks.

Objavljeno

20.07.2018

Kako citirati

Rukavina, K. (2018). Poetična razstava izkušnje prostora: Suprematistična kompozicija št. 1, Črno na sivem Kristine Leko. Ars & Humanitas, 12(1), 163–176. https://doi.org/10.4312/ars.12.1.163-176