Kaj je to – afriška filozofija?

Avtorji

  • Tadej Pirc

DOI:

https://doi.org/10.4312/ars.12.1.189-203

Ključne besede:

afriška filozofija, etnofilozofija, filozofske modrosti, nacionalistično-ideološka filozofija, profesionalna filozofija

Povzetek

Članek se osredotoča na pojem afriške filozofije. Razpravo pričnem z nekaterimi zgodnjimi deli, ki jih lahko opredelimo kot filozofska in hkrati afriškega izvora. Nadaljujem s pregledom štirih pristopov k filozofiranju v Afriki, kot jih je razbral Henry Oruka (etnofilozofija, filozofske modrosti, nacionalistično-ideološka filozofija in profesionalna filozofija), ter v navezavi z drugimi kategorizacijami izpostavim kritiko Petra Bodunrina, ki status prave filozofije pripiše le profesionalni oziroma akademski filozofiji. Med eksplikacijo se izkaže, da je vprašanje afriške filozofije bistveno vpraševanje po filozofiji sami.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

  • Tadej Pirc

    Dr. Tadej Pirc (1988), filozof, urednik in prevajalec, je študiral filozofijo na univerzah v Ljubljani, Burgundiji, Sarajevu in Tübingenu. Leta 2015 je doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Ta ga je leta 2017 izvolila v naziv docenta za filozofijo. Raziskovalno se je izpopolnjeval na Univerzi v Gradcu in na Slovaški akademiji znanosti. V svojem znanstvenoraziskovalnem delu se primarno ukvarja z metafizičnimi vprašanji odnosa med biološkim, psihološkim in političnim ter si prizadeva za celostno motrenje biti kot temeljnega raziskovalnega pojma znanosti. Svoje raziskovalne in pedagoške interese dopolnjuje med pripravljanjem doktorske disertacije na Inštitutu za afriške študije Univerze v Leipzigu.

Objavljeno

20. 07. 2018

Kako citirati

Pirc, T. (2018). Kaj je to – afriška filozofija?. Ars & Humanitas, 12(1), 189-203. https://doi.org/10.4312/ars.12.1.189-203

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)