Mark Tulij Cicero

Za pesnika Arhijo

Authors

  • Marcus Tullius Cicero
  • Barbara Zlobec Državni izobraževalni zavod S. Gregorčič, Gorica/Gorizia, Italy translator

DOI:

https://doi.org/10.4312/keria.22.1.127-141

Keywords:

literary education, philosophical education, humanist education, rhetoric

Abstract

Pro Archia je obrambni sodni govor, ki ga je Mark Tulij Ciceron imel poleti leta 62 pr. Kr. Takrat je že dosegel višek svoje kariere in slave, saj je bil leto prej kot konzul odkril in zadušil zaroto, ki so jo snovali razvpiti patricij Katilina in njegovi pristaši.

Pesnika Arhijo je neki Gratij obtožil, da si je nezakonito pridobil državljanske pravice; za ta prestopek je bilo pristojno stalno sodišče z izžrebano poroto (quaestio perpetua de civitate). Sodni primer je bil nezahteven in Ciceron je verjetno Arhijevo obrambo sprejel iz prijateljskega nagiba. Dokaze o Arhijevi nedolžnosti je Ciceron izpostavil pravzaprav samo v prvem delu govora, v nadaljevanju pa se je osredotočil na proslavljanje poezije in na pomen kulture za posameznika in za družbo; že sam Ciceron je začutil, da je zaigral na register, ki tradicionalno ni bil značilen za sodno, pač pa za epidejktično govorništvo, zato se je čutil dolžnega, da izbiro razloži in opraviči.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A. C. Clark. M. Tulli Ciceronis Orationes. 6. zvezek. Oxford: Oxford University Press, 1978.

Published

3. 11. 2020

Issue

Section

Translations

How to Cite

Cicero, Marcus Tullius. 2020. “Mark Tulij Cicero: Za Pesnika Arhijo”. Translated byBarbara Zlobec. Keria: Studia Latina Et Graeca 22 (1): 127-41. https://doi.org/10.4312/keria.22.1.127-141.