Revija Les/Wood v novi preobleki, z novim izdajateljem in svežimi idejami

Authors

  • Katarina Čufar
  • Jože Kropivšek

DOI:

https://doi.org/10.26614/les-wood.2017.v66n01a00

Keywords:

uvodnik

Abstract

Revija LES/WOOD je po štiriletni prekinitvi zopet med nami v prenovljeni obliki. Novi izdajatelj revije je Oddelek za lesarstvo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, ki je v začetku leta 2017 imenoval nov uredniški odbor ter določil pravila izhajanja. 
Prenovljena revija bo izhajala v elektronski (digitalni) obliki, tiskana verzija pa bo predvidoma na voljo v omejenem obsegu, predvsem za potrebe knjižnic in za namene, kjer je tiskana verzija nepogrešljiva. Z elektronsko obliko želimo doseči čim širšo publiko, omogočiti neomejen dostop do vsebin, povečati prepoznavnost revije in poleg domačih privabiti tudi tuje avtorje. Mednarodna naravnanost revije zahteva tudi uporabo angleškega jezika v člankih, pri čemer bomo poleg znanstvene odličnosti skrbeli tudi za znanstveno in strokovno slovensko izrazoslovje na področju lesarstva, zato bodo članki v angleščini imeli daljši slovenski povzetek. Cilj revije je zagotavljanje globalnega teoretičnega in praktičnega pogleda na lesarstvo kot interdisciplinarno znanost in stroko. V splošnem si želimo, da bo pokrivala področje lesarstva širše, kar vključuje poleg znanosti o materialih še gozdarstvo, znanost o rastlinah, okoljske vede - ekologijo, inženirstvo, mehaniko, polimerno kemijo, biotehnologijo, mikrobiologijo, fizično geografijo, kemijo, strojništvo, kmetijstvo, antropologijo, arheologijo, geologijo, meteorologijo in atmosferske vede, ekonomiko in organizacijske vede ter poslovno informatiko in računalništvo. Revija bo izhajala dvakrat letno, predvidoma v maju in novembru.
Revija je dobila novo grafično podobo, ki jo je zasnoval Andrej Bajt. Že ob izdaji prve prenovljene številke je bila postavljena spletna stran (www.les-wood.si), ki jo bomo še dopolnjevali. Revijo je tehnično uredil Anton Zupančič, lektoriranje besedil pa sta opravila Darja Vranjek in Paul Steed. 
Povezanost s staro revijo LES/WOOD, ki je prenehala izhajati v začetku leta 2013 zaradi težav izdajatelja, čeprav je imela uspešno uredništvo pod vodstvom prof. dr. Mihe Humarja, ni povsem prekinjena. Revija bo še naprej indeksirana v pomembnih bibliografskih bazah (npr. AGRIS, Cab International, TreeCD in druge), zato lahko ostane vodilna na področju lesarstva v Sloveniji in širše. 
Urednika in uredniški odbor se zavedamo potenciala revije, ki potrebuje skrbnega izdajatelja ter kakovostne pisce člankov, recenzente, urednike, podpornike in bralce. Že pri pripravi prve številke smo bili deležni vsestranske podpore. To kaže, da revijo res potrebujemo. Vsem, ki ste pripomogli k izdaji prve številke, se iskreno zahvaljujeva.
Nadaljnji razvoj revije je odvisen od številnih dejavnikov, med katerimi pa je na srečo večina takšnih, na katere imamo vpliv predvsem uredniki, avtorji in bralci. Z idejami glede izdajanja, razširitve vsebinskega okvirja in ciljev revije, krepitvami uredniškega odbora z vrhunskimi posamezniki ter predvsem pisanjem zanimivih in odličnih znanstvenih člankov lahko na njen razvoj vplivamo vsi. Zato vas vabiva, da se v ta proces vključite vsi tudi s tem, da pomagate razširjati glas o reviji LES/WOOD doma in po svetu. Hvala!

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

06.06.2017

Issue

Section

Editorials

How to Cite

Čufar, K., & Kropivšek, J. (2017). Revija Les/Wood v novi preobleki, z novim izdajateljem in svežimi idejami. Les/Wood, 66(1), 3. https://doi.org/10.26614/les-wood.2017.v66n01a00

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>