Slovnična pregledovalnika za slovenščino – predstavitev in analiza uporabe

Avtorji

  • Mario Jurišić

DOI:

https://doi.org/10.4312/slo2.0.2015.1.28-58

Ključne besede:

slovnični pregledovalnik, Besana, LanguageTool, slovenščina, analiza

Povzetek

V prispevku smo na kratko predstavili dva obstoječa slovnična pregledovalnika za slovenščino, Besano in LanguageTool, in analizirali njuno uporabo z vidika natančnosti, zanesljivosti in praktične uporabnosti. Prav tako smo preverili hipotezo, da uporabniki danih orodij pogosteje upoštevajo predloge popravkov omenjenih orodij pri prevajanju v tuji jezik kot pri prevajanju v materni jezik. Izpostavili smo tudi izsledke, pridobljene pri proučevanju veljavnosti ene dodatnih predpostavk, ki se posredno nanaša na učinkovitost uporabe slovničnih pregledovalnikov. Prispevek ponuja možne odgovore na vprašanja o učinkovitosti in smiselnosti uporabe tovrstnih orodij, ki temeljijo na izsledkih praktičnega poskusa, v okviru katerega smo pričujoča orodja z vidika omenjenih parametrov proučevali pri prevajanju iz slovenščine v angleščino in iz angleščine v slovenščino. Za namen obdelave izsledkov smo razvili tipologijo posameznih kategorij napak, ki predstavlja enega od možnih pristopov za kvantitativno obdelavo izsledkov, pridobljenih pri raziskavah tovrstnih orodij z vidika parametrov natančnosti in zanesljivosti ter odnosa uporabnikov do predlogov popravkov. Izsledki danega poskusa upravičujejo uporabo obeh slovničnih pregledovalnikov za slovenščino, vendar obenem opozarjajo na posamezne možnosti za izboljšave teh orodij.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

Jurišić, M. (2015): Slovnična pregledovalnika za slovenščino – predstavitev in analiza uporabe. Slovenščina 2.0, 3 (1): 28–58.

Prenosi

Objavljeno

1. 12. 2015

Številka

Rubrika

Razprave

Kako citirati

Jurišić, M. (2015). Slovnična pregledovalnika za slovenščino – predstavitev in analiza uporabe. Slovenščina 2.0: Empirične, Aplikativne in Interdisciplinarne Raziskave, 3(1), 28-58. https://doi.org/10.4312/slo2.0.2015.1.28-58