Sistem za razreševanje koreferenc pri analizi slovenskih besedil in možnosti njegove uporabe

Avtorji

  • Peter Holozan Amebis, d. o. o. Kamnik

DOI:

https://doi.org/10.4312/slo2.0.2015.1.60-89

Ključne besede:

razreševanje koreferenc, odkrivanje koreferenčnosti, anafora, odgovarjanje na vprašanja

Povzetek

Razreševanje koreferenc je pomemben del jezikovnih tehnologij, vendar za slovenščino ta tehnologija še ni bila razvita. Obstajajo različne vrste koreferenc, članek se osredotoča predvsem na anafore pri osebnih zaimkih. Uporabljenih je bilo sedem metod razreševanja, ki se med seboj dopolnjujejo, najpomembnejša temelji na metodah na osnovi aktivacije. Prvi rezultati so obetavni, za podrobnejšo analizo delovanja pa bo potreben korpus z označenimi primeri. Razreševanje koreferenc je bilo uporabljeno tudi v sistemu za odgovarjanje na vprašanja Piflar, ki zna s tem odgovoriti na več vprašanj, ker mu uspe nadomestiti osebne zaimke, hkrati pa je bil Piflar dopolnjen še z drugimi dodatki, npr. z odgovarjanjem na posamične stavčne člene in na trdilne povedi, izboljšano pa je bilo tudi tvorjenje dolgih odgovorov pri odločevalnih vprašanjih. Razreševanje koreferenc je izboljšalo tudi delovanje strojnega prevajalnika Presis, in sicer pri določanju spola osebnih zaimkov in pri razdvoumljanju prilastkovih odvisnikov.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Literatura

Holozan, P. (2015): Sistem za razreševanje koreferenc pri analizi slovenskih besedil in možnosti njegove uporabe. Slovenščina 2.0, 3 (1): 60–89.

Prenosi

Objavljeno

1. 12. 2015

Številka

Rubrika

Razprave

Kako citirati

Holozan, P. (2015). Sistem za razreševanje koreferenc pri analizi slovenskih besedil in možnosti njegove uporabe. Slovenščina 2.0: Empirične, Aplikativne in Interdisciplinarne Raziskave, 3(1), 60-89. https://doi.org/10.4312/slo2.0.2015.1.60-89