Korpusnojezikoslovna revolucija v poljskem znakovnem jeziku: intervju z dr. Pawlom Rutkowskim

Avtorji

  • Iztok Kosem
  • Victoria Nyst

DOI:

https://doi.org/10.4312/slo2.0.2017.1.70-90

Povzetek

Dr. Pawel Rutkowski je vodja Odseka za znakovni jezik na Univerzi v Varšavi. Je splošni jezikoslovec in strokovnjak za področje skladnje naravnih jezikov, raziskovalno pa se ukvarja s poljskim znakovnim jezikom (polski język migowy — PJM). Je prejemnik številnih nagrad in štipendij različnih inštitucij, kot so Poljska znanstvena fundacija, poljsko ministrstvo za znanost in visoko šolstvo, Državni znanstveni center Republike Poljske, Poljsko-ameriška Fulbrightova komisija, Kosciuszkova fundacija in DAAD.
Dr. Rutkowski je vodja ekipe, ki razvija Korpus poljskega znakovnega jezika in Korpusni slovar poljskega znakovnega jezika, prvi tovrstni slovar, zasnovan v skladu s sodobnimi leksikografskimi smernicami. Slovar je prosto dostopen na naslovu www.slownikpjm.uw.edu.pl/en/.

Intervju je potekal med konferenco o e-leksikografiji eLex 2017, ki poteka vsaki dve leti. Na konferenci je dr. Rutkowski prejel nagrado Adama Kilgariffa, hkrati pa je bil glavni govornik s predavanjem Znakovni jezik kot izziv e-leksikografije: Korpusni slovar poljskega znakovnega jezika – in naprej. Intervju sta izvedla dr. Victoria Nyst z Univerze v Leidnu ter dr. Iztok Kosem s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Objavljeno

7. 03. 2018

Številka

Rubrika

Razprave

Kako citirati

Kosem, I., & Nyst, V. (2018). Korpusnojezikoslovna revolucija v poljskem znakovnem jeziku: intervju z dr. Pawlom Rutkowskim. Slovenščina 2.0: Empirične, Aplikativne in Interdisciplinarne Raziskave, 5(1), 70-90. https://doi.org/10.4312/slo2.0.2017.1.70-90

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)

1 2 > >>